Науково-дослідна лабораторія НДЛ-40

Матеріал з Electronic Encyclopedia of Lviv Polytechnic
Перейти до: навігація, пошук
Науково-дослідна лабораторія НДЛ-40
Тип підрозділу науково-дослідна лабораторія
Завідувач лабораторії Боровець Володимир Михайлович
Розташування (адреса) XIV н.к., кімн. 3,4,58, 60

Історія

Науково-дослідний сектор № 3 (НДС-3) починає свою історію з кафедри “Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти”. У той час штатних співробітників (інженерів, м.н.с., с.н.с., механіків і ст.механіків) було понад 130 чоловік. Посади механіків і ст.механіків займали фахівці високої і найвищої кваліфікації: слюсарі, токарі, фрезерувальники, шліфувальники, зварювальники та ін. Виконувалось одночасно до 25 науково-дослідних договорів на суму 450 тис.руб.

Фотрграфія НДЛ-40
За час існування кафедри викладачами, науковими співробітниками і інженерами НДЛ-40 спроектовано і впроваджено у виробництво понад 60 вібраційних бункерно-орієнтуючих пристроїв для живлення металообробного, складального, фасувального, вимірювального та іншого обладнання; майже 10 вібраційних підйомників-накопичувачів для компонування автоматичних ліній; понад 40 автоматів для лічби і фасування різних деталей, в основі яких є вібраційний бункерно-орієнтуючий модуль; майже 30 вібраційних лотків-транспортерів для між верстатного транспортування заготовок, або подачі деталей для складання, контролю та ін.
Фотрграфія НДЛ-40
Лабораторія однією із перших розробила та виготовила вібраційні бункерні завантажувальні пристрої з плоскими, циліндричними та гіперболоїдними пружними системами. На їх основі розроблено велику гаму пристроїв для пасивного та активного орієнтування деталей. Виготовлено конструкції різноманітного обладнання для вібраційної обробки деталей різноманітної форми від дрібних деталей, що вимагають автоматичної сепарації і розділення від обробляючого середовища до великогабаритних, типу реборд авіаційних коліс та елементів крил літака. Лабораторією розроблено різноманітні транспортні системи на основі вібраційних лотків відкритого і трубчатого типу, а також різноманітні стрічкові та ланцюгові конвеєри.

Одним із найбільш перспективних напрямків, яким лабораторія займається з 1961 р., є створення різноманітного типу пакувального обладнання для сипких та в’язких продуктів. Освоєно різноманітні конструкції вертикальних та горизонтальних пакувальних машин автоматичного та напівавтоматичного типу.

Невід’ємною складовою сучасного обладнання є різноманітні системи керування, що застосовуються під час експлуатації, тому співробітники лабораторії займаються створенням мікропроцесорних систем керування для різноманітних технологічних процесів.

Співробітники лабораторії приймають участь у виконанні госпдоговірних та держбюджетних тем. За період існування лабораторії її співробітниками спроектовано та виготовлено сотні різноманітних видів технологічного обладнання. Розробки лабораторії неодноразово нагороджувались державними нагородами, дипломами ВДНХ, медалями, а також захищені більше ніж трьома сотнями патентів та авторських свідоцтв.

Привабливість для замовників лабораторія заслужила повним циклом робіт, пов’язаних з виконанням договору, тобто дослідження, проектування, виготовлення, налагодження, впровадження на виробництві, складання наукового звіту, коректування технічної документації.

Розробки

Науково-дослідна лабораторія виконує повний цикл робіт, пов’язаних з виконанням договору, тобто дослідження, проектування, виготовлення, налагодження, впровадження на виробництві, складання і коректування технічної документації для усього виготовленого обладнання.